Dijital Pazarlamanın 5 Altın Kuralı – İlk olarak dijital pazarlama nedir buna değinelim. Dijital pazarlama; televizyon, radyo, dergi gibi klasik pazarlamada harici yöntemlerle ürün veya hizmetinizin tanıtımlarını yapmak; internet, mobil telefon ve diğer interaktif pazarlama platformlarını kullandığınız pazarlama biçimidir.
Şimdi neymiş dijital pazarlamanın 5 altın kuralı bunlara hep beraber bir göz atalım;
1) Kurumsal Dijital Kimlik
Kurumsal kimlik, sizi ve markanızı dijital platformlarda temsil edecek olan argümanların eksiksiz ve tam olarak potansiyel müşteri kitlenize yansıtılmasıdır. İnsanda nasıl dış görünüş ilk bakışta etkiliyse, şirketlerinde dış görünüşü kurumsal kimlikleridir. Adwords, SEO, Mobil Pazarlama ve diğer bütün araçlarda var olmanız kurumsal olarak dijital kimliğinizi göstermenizde oldukça etkin rol oynayacaktır.
2) Dijital Pazarlamada Ölçümleme
Klasik pazarlamada, yatırım/getiri oranı yıllarca bir muamma olarak devam etmektedir. Baktığımız zaman bir şirket gazete reklamları veya TV reklamları ile o mecralara yatırdığı bütçenin ne kadarının geri dönüşümü olduğunu ölçemezler. Dijital Pazarlamada ise bu gerçekten çok kolaydır. Bir reklam kampanyası, SEO çalışmaları veya E-Mail Marketing gibi bir çok pazarlama aracının dönüşümünü ölçebilirsiniz. Bu yüzden Dijital Pazarlamanın olmazsa olması ölçümleme yani Yatırım Getirisi sonuçlarını kesin olarak belirleyebilmenizdir.
3) Hedef Kitlenin Sabırsız Olması
Belirli bir ürün sattığınızı varsayalım. O ürünü tüketicilere en kısa yoldan sunamıyorsanız işte o zaman problemler başlıyor. Günümüz dünyasında, vaktimizin kısıtlı olması ve hızla gelişen teknoloji bizi daha aceleci insanlar haline getiriyor. Bu yüzden, web sitemizin hızlı açılması, mobil uyumluluk, üye zorunluluğu olmaması gibi teknik geliştirmeler hem kazancınızı arttıracak hem de web sitemize gelen kullanıcıların bir an önce istedikleri şeyi bulmalarını sağlayacaktır.
4) Mobil Cihazlar ve Dijital Pazarlama
Günümüz dünyasında, mobil cihazlar olmazsa olmazlarımız arasındadır. Türkiye`de Geçen yılın ilk çeyreğinde 43 milyon 875 bin olan 4G kullanıcı sayısı, Mart 2014 itibarıyla 51 milyon 24 bine ulaşmış durumda. Hal böyle olunca ürünlerinizi veya hizmetlerinizi sunmuş olduğunuz sitelerin mobil uyumlu hale gelmesi göz ardı edilemez bir gerçektir. Bakın telefonlar için uygulama geliştirin veya buna bütçe ayırın demiyorum. Siteniz mobil uyumlu olsun yeter.
5) Omni Channel Kavramı
Dijital Pazarlama kanalları hali ile birden çok olduğu için her birinde ayrı ayrı pazarlama yapmak veya orada olmak yerine bütün kanallarda etkin olmanızı sağlayabilirsiniz. Örnek verecek olursak; Web sitenize Adwords reklamları üzerinden gelen bir kullanıcıya Facebook üzerinden reklamlar gösterebilirsiniz. Veya; Youtube videonuzu izleyen bir kullanıcıya Youtube.com üzerinden yeniden pazarlama yapabilir ve ürünü satabilirsiniz. Bu örnekleri çoğaltabiliriz.Kısacası; dijital pazarlama kanallarının tam entegrasyonu hem cirounuzu arttıracak hem de entegre olmuş bütün kanalların birbirlerini nasıl desteklediğini ölçmüş olacaksınız.