7 Adımda Kendi İşinizi Kurmak Ya da Girişimde Bulunmak – Son dönemlerde sıkça karşımıza çıkan çocuk yaşta milyonlarca lira kazanan Youtuberlar, yüzyılın buluşlarının altına imza atan genç girişimciler ve sonrasında bulunduğumuz “bu benim aklıma gelmişti” söylemleri… Bunlar kendi işinizi kurmanız ya da hemen girişimde bulunmak anlamında sizi harekete geçmeye itmiş olabilir. Fakat kendi işinizi kurmak ya da bir girişimde bulunmak için sadece istemek yetmez. Bu çıkacağınız yolculuk oldukça meşakkatli bir yolculuktur.
1) İş Fikriniz Ne Kadar Gerçekçi?
Herkes hayallerindeki iş fikrinin mükemmel olduğunu düşünür. Eminim sizin de hayata geçirmek istediğiniz proje, size göre mükemmeldir. Bu işle ilgili hayaller kurarken heyecanlanıyorsunuz, tutkularınız var. Düşündükçe içiniz içinize sığmıyor, fikrinizi bir an önce hayata geçirmek istiyorsunuz. Buraya kadar her şey çok güzel fakat gözden kaçırmamanız gereken bir unsur var. Bu da iş fikrinizin ne kadar gerçekçi olduğu. Aslına bakarsanız bu girişimciliğin temel maddelerinden biridir. Bu anlamda fikrinizin ne kadar gerçekçi olduğunu tespit edebilmeniz için çok iyi bir ön çalışma yapmanız gerekir. Fikriniz ne kadar gerçekçi ve ne kadarıyla hayata geçirilebilir? Bunu iyi ölçümlemek daha sonradan yaşayacağınız hayal kırıklığının önüne geçmek için oldukça önemlidir.
2) Yer Alacağınız Sektör ve Pazar Hakkında Ne Biliyorsunuz?
İş kurmayı düşündüğünüz sektör hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Kurulan iş sonrası karşılaşılabilecek sorunları, önceden iyi bir şekilde analiz etmelisiniz. Hatta bu sorunları bir liste haline getirerek, bu sorunlara ne şekilde reaksiyonlar verebileceğinizi düşünebilirsiniz. Ayrıca sektörün iç dinamizmi hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, o oranda işinizi geliştirme olanağınız artacaktır. Pazar araştırması oldukça önemli bir konudur. Rekabete gireceğiniz sektördeki rakipleriniz hakkında da sürekli bilgi toplayıp, onları analiz etmelisiniz.
3) İş Fikrinizi Ne Ölçüde Finanse Edebiliyorsunuz?
Matematikle aranızı iyi tutmalısınız, iyi bir hesaplamalar yapmadan başarıya ulaşmak çok kolay olmayacaktır. Matematikten kastımız fonksiyonlar, logaritma falan değil. Anlatmak istediğimiz şey; gelir ve giderlerinizin gerçekçi, öngörülebilir bir şekilde hesaplayabilmeli ve bu giderleri düzenli bir şekilde karşılayabilmek için belirli bir gelir modeli oluşturmalısınız.
4) Ekip Arkadaşlarınızı İyi Seçin!
Girişiminiz başarılı olabilmesi için ne kadar özenli adımlar atıyorsanız aynı özeni ekip arkadaşlarınızı seçerken de göstermek zorundasınız. Bu yolda beraber ilerlemek istediğiniz insanlar kesinlikle doğru seçilmiş olmalıdır. İş konusunda ortak düşüncelere sahip olabilmek oldukça önemlidir. Bir insanla her konuda aynı fikirlere sahip olmanız tabi ki beklenemez. Fakat her konuda fikir ayrılığına düştüğünüz bir kişiyle de iş yapmamanız mantıklı karar olacaktır. Geleneksel ve yeniliklere kapalı insanların, gelecekte ilerlemenizi baltalayabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.
5) Hedef Kitlenizi Doğru Belirleyin!
Ürün ya da hizmetlerinizin kalitesi ne kadar önemliyse hitap edeceğiniz potansiyel müşteri kitlenizi de doğru seçmek o denli önemlidir. Hedef Kitle, ürün veya hizmetleri kim için ve ne için satılacağına dair oluşturulan istatiksel bilgilerden oluşur. Hedef kitlenizi seçerken atılan doğru adımlar beraberinde başarılı sonuçları da beraberinde getirecektir.
6) Karar Almaktan Korkmayın!
Eğer hayata geçirdiğiniz bir girişimin başarılı olmasını istiyorsanız, önemli kararları vermekten korkmayın. Bu sizde bulunması gereken en önemli özelliklerden biri olmalı. İş hayatının içine girdiğinizde; iş hayatının ne kadar değişken, acımasız ve hızlı ilerlediğini kendiniz deneyimleyeceksiniz. Bu nedenle önemli kararları vermekten çekinmeyin ve bu kararları asla ama asla ertelemeyin. Alacağınız kararlar yanlış alınmış kararlar olsa bile bunlardan ders çıkartıp, yolunuza devam etmek önemlidir.
“En kötü karar bile kararsızlıktan iyidir.”
Anton Çehov
7) Vazgeçmeyi Mi Düşünüyorsun?
Yazımızın en başında da söylediğimiz gibi kendi işinizi kurmak oldukça meşakkatli ve sabır gerektiren bir süreç. Önünüze yığınla engeller çıkacak ve bu engellere çözüm üretebilmek için günlerce kafa yormanız gerekecek. Bazı zamanlar da uykusuz kalacaksınız, bazı zamanlar da bunalacak ve fiziksel olarak yorgun düşeceksiniz. Fakat siz 7. maddeye kadar yazıyı okumaya devam ettiniz ve vazgeçmediniz. Bundan sonra da vazgeçeceğinizi sanmıyoruz.
Eğer hedeflerinizi doğru belirlediyseniz ve ne olursa olsun bu hedeflere ilk gün ki tutkunuzla bağlıysanız asla bu hedeflerinizden vazgeçmemelisiniz. Başarı elbette sizinle olacaktır.