Zeki İnsanların Mutlu Olamamalarının 6 Nedeni – Hayatımızda herhangi bir sorun olmamasına rağmen bazen kendimizi bir anda yalnız, üzgün ve depresif ruh hali içerisinde bulabiliriz. Zeki insanlarda sıkça rastladığımız bu durumu “mutlu olamamak” olarak tanımlarız. Peki ama bu duruma sebep olan neden ne? Bu yazımızda sizin için zeki insanların sıkça yaşamış olduğu mutlu olamama sendromunun altında yatan sebepleri araştırıp, derledik.
“Zeki insanlarda mutluluk en nadir rastladığım şeydir.“
Ernest Hemingway
1- İletişim Problemi Yaşarlar
Karşısındaki insanın kendisini tam olarak anlamadığını hissetmesi kişiyi oldukça üzen bir durumdur. Karşılıklı iletişim kurabilmek oldukça önemlidir, insanlar arası etkileşimi sağlar. Yapılan araştırmalar zeki insanların büyük bölümünün bu etkileşimlerden yoksun olduğunu göstermektedir. Kişi, kendi düşünce ve hislerini bir başka kişiyle paylaşamadıkları zaman her ne kadar belli etmeseler bile eksikliğini hissederler. Bu durum sonucunda kişinin sosyalleşme isteği giderek azalır ve kendisini dışarıya karşı kapatmaya başlarlar.
2- Sürekli Bir Arayış İçerisindedirler
Zeki insanlar sürekli yeni arayışlar içindedirler. Başkalarının ulaşılmaz olarak gördüğü fikirlerin peşinde koşmaktan keyif alırlar. Hayatlarında küçük şeylerin gerçekleşmesi onları tatmin etmez, bu yüzden küçük şeylerin peşinde koşmazlar. Ne kadar bilgili olurlarsa olsunlar yine de bu onlar için yeterli değildir. Sürekli devam eden bir öğrenme açlığı içerisindedirler.
3- Standartları Oldukça Yüksektir
Zeki insanlar ne istediklerinin çok iyi analiz ederler ve herkes gibi hayallerinin gerçekleşmesini isterler. Asla az ile yetinmezler. Eğer daha fazlası için küçük bir ihtimal bile varsa bu ihtimalin peşinden giderler. İstekleri ve hayalleri onları idealist düşüncelere sürükler. Bir ideal yaratıp, bu idealin peşinden koşarlar. Fakat kurulan hayaller hayatın gerçekliği karşısında yenilince hayal kırıklıkları yaşamaları kaçınılmaz olur.
4- Kendilerine Karşı Çok Katıdırlar
Aldıkları bir karar sonrası, bu kararları uygularlarken kendilerine karşı çok katı davranırlar. Bu kararların uygulanması esnasında yapılan hatalarda sürekli kendilerini suçlama eğilimi gösterirler ve karşılaşılan sorunları titiz bir şekilde analiz etme gayreti içine girerler.
5- Her Şeyi Çok Düşünürler
İster günlük hayatlarında, isterse iş hayatlarında en küçük şeyi bile en ince ayrıntısına kadar düşünme eğilimi gösterirler. Düşünme süreleri çoğu insana göre çok daha fazla uzundur. Düşündükleri şeyler kendilerini üzecek olsa da bunları düşünmekten asla vazgeçemezler. Çevresel sorunlarla oldukça ilgilidirler. Çevresinde yaşanılanlarla tamamen ilgisizmiş gibi görünmelerine rağmen yine onlar olur.
6- Büyük Bölümünde Psikolojik Sorunlar Görülür
Yapılan araştırmalar göstermektedir ki IQ seviyesine bağlı olarak bazı psikolojik sorunlar tetiklenebilmektedir. Sosyal anksiyete veya stres bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar en sık rastlananlar arasında gösterilebilir. Bu rahatsızlıklar sonucu yaratıcı düşüncelerini ya da parlak fikirlerini netleştirmekte oldukça sorun yaşarlar. Ruhsal problemleri olan insanlar depresyona oldukça yatkındır.
Bir Önceki Makalemize Göz At: “Depresyondan Nasıl Çıkılır?“