Bu yazımızda sizler için dünya göç raporuna göre en çok göç veren 10 ülkesini derledik.
Hindistan

Dünyanın en çok göç veren ülkeler listemizin başında Hindistan yer alıyor. Son yıl resmi verilerine göre; aşağı yukarı 20 milyona yakın Hindistan vatandaşı kendi ülkesi dışında yaşıyor.
Yine aynı raporda yer alan verilere göre Hindistan vatandaşlarının en çok Birleşik Arap Emirlikleri’ne göç ettiğini gösteriyor.
Meksika

Meksika ülkesi, oldukça yüksek suç oranlarına sahip ve bunun yanı sıra işsizlik gibi birçok sorunla boğuşan bir ülke. Durum böyle olunca, dünyada en çok göç veren ülkelerden biri olmasına şaşırmıyoruz.
Yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan veriler, 2022 yılında dünyada en fazla Meksika’dan ABD’ye göç edildiğini ortaya koyuyor. Tahminlere göre, ABD’de 18 milyonun üzerinde Meksikalı yaşıyor.
Rusya

Birleşmiş Milletler’in 2020 yılında yayınlamış olduğu verilere göre; yaklaşık 13 milyon Rus vatandaşı ülkesi dışında yaşıyor. Ayrıca resmi olmayan farklı kaynakların verilerine göre, başta eski Sovyet ülkelerinden olmak üzere, kendi ülkesi dışında yaşayan 25 milyona yakın Rus olduğu tahmin ediliyor.
Ayrıca yine 2020 yılı verilerine göre; dünya üzerinde en fazla göç akışının olduğu ülkeler sıralamasında 4. sırayı Rusya’dan Ukrayna’ya ve 5. sırayı Ukrayna’dan Rusya’ya yapılan göç alıyor.
Çin

Birleşmiş Milletler’in 2020 yılında yayınlamış olduğu verilere göre; 12 milyonun üzerinde göçmen sayısıyla Çin, dünyada en çok göç veren ülkeler listesinde dördüncü sırada yer alıyor. Ancak resmi olmayan verilere göre; kendi ülkesi dışında hayatını devam ettiren Çinli insanların sayısının, 50 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
19. yüzyılın başlarından itibaren dış göçün artarak devam ettiği ülkede, Çin Halk Cumhuriyeti dışında yaşayan Çinliler, kendilerini Denizaşırı Çinliler olarak tanımlıyorlar.
Dünya üzerinde, en çok Çinli nüfusa ev sahipliği yapan ülkelerin başında Avustralya geliyor. Manhattan, New York’ta bulunan Chinatown Bölgesinin ise, Batı Yarımkürede Çinli nüfusun, en yoğun olduğu yerleşim yeri olarak kabul ediliyor.
Suriye

Suriye’de büyük ölçüde iç savaş başlamasının da etkisiyle, hem iç hem de dış göç oranlarında çok büyük bir artış gözlemlenmiştir. Son yıllarda başta Türkiye olmak üzere, Avrupa ülkelerine de çok fazla göç vermiştir.
Bangladeş

Nüfus yoğunluğu bakımından dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında yer alan Bangladeş, nüfus yoğunluğuyla doğru orantılı olarak yine dünyanın en çok göç veren ülkeleri arasında yerini alıyor.
Pakistan

Pakistan, yine dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında yer alan bir diğer ülkemiz . Pakistan sadece en çok göç veren ülkelerden biri olarak değil, bulunduğu bölgede en çok göç alan ülkelerden biri olarak da karşımıza çıkıyor. Pakistan halkını, ülkelerinden göçe zorlayan sebeplerin başında yoksulluk geliyor.
Ukrayna

Birleşmiş Milletlerin yayınlamış olduğu son verilerine göre, dünyada en çok göç veren ülkeler listesinde Ukrayna 8. sırada yer alıyor.
Ülke halkını göçe zorlayan nedenlerin başında ise işsizlik ve savaş yer alıyor. Sovyetler Birliği’nin dağılıp, Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan etmesiyle, ülkede yaşayan genç ve eğitimli insanların işsizlik nedeniyle sıklıkla farklı ülkelere göç ettiğini biliyoruz. Bunun yanı sıra devam etmekte olan Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle de dış göçün büyük oranda artış gösterdiği biliniyor.
Filipinler

Filipinler, Asya kıtasında yer alan en kalabalık ülkelerden biridir. Bunun yanı sıra dünyanın en büyük diasporalarından* birini oluşturuyor.
*Diaspora (Kopuntu): Bir kavmin, inanç mensuplarının ya da ulusun, uzun yıllar boyunca ana yurtlarından ayrılarak farklı yerlerde azınlık olarak hayatlarını sürdürmeye çalışmalarıdır. Çok uzun zamandır bir kavmin, ulusun veya inanç mensuplarının ana yurtlarından koparak başka yerlerde azınlık olarak yaşamalarıdır.
Afganistan

1979 yılında Sovyet işgali sonrasında başlayan ve bitmek bilmeyen iç çatışmalar ve ülkelerin dış müdahalelerden dolayı yaşanan sosyal, ekonomik ve siyasal istikrarsızlıklar, Afganistan ülkesinin devamlı göç vermesine neden oluyor. 2021 yılında Taliban’ın yönetime gelmesinden sonra, baskı ve yoksulluğa dayanamayan ülke vatandaşları, göç etmekten başka bir yol bulamıyor.