Sinekler Neden Ön Ayaklarını Birbirine Sürter? – Doğada milyonlarca canlı türü var. Tüm bunlar birbirinden farklı özelliklere sahip. Bu özelliklerden hareketle günlük hayatlarında farklı işlevlere sahip olabiliyorlar. Bu işlevleri doğrultusunda bize farklı gelen bazı davranışlar sergileyebiliyorlar.
Bu farklı davranışlara sahip canlılardan biri de sinekler. Hiç bir sineği yakından izlediniz mi? Sineklerin hareketlerine dikkat ettiğiniz zaman, ön ayaklarını birbirine sürtüklerini göreceksiniz.
Sinekler, bir yere konduklarında ilk iş olarak ayaklarını birbirlerine sürterler. Bunu sürekli olarak yaparlar. Bu durum, diğer canlılarda pek rastlamadığımız bir özellik. Bunu yapmak sineklerin bir işine yarıyor olmalı.
Sinekler neden ön ayaklarını sürterler? Ön ayaklarını birbirine sürterek ne yapmaya çalışıyorlar? Gelin hep birlikte sinekleri biraz daha yakından inceleyelim.
Özellikleri
Sineklerin davranışlarını anlayabilmek için onların özelliklerine bir göz atmamız gerekli. Sinekler, iki kanatlı böcek takımından eklem bacaklıların grubuna girer. Dünya genelinde 177 familyada 120.000 civarında sinek türü bulunur. Bu sinek türlerini sivrisineklerden karasineklere kadar saymakla bitiremeyiz.
Sinek çeşitliliği dünya çapında bu kadar fazla olsa da tabii ki de ülkemizde çok daha az sayıda çeşitle karşılaşıyoruz. Türkiye’de sineklerin 63 familyada 1170’ten fazla türü karşımıza çıkıyor.
Sineklerin refleksleri hiç de fena değil. Hatta insanlara kıyasla çok daha hızlı. Bundan dolayı sineklikle onları vurmak istediğimiz zaman genellikle ıskalıyoruz. Bizden çok daha önce harekete geçme kabiliyetine sahip oluyorlar. Sineklerin refleksleri insanlara kıyasla on kat kadar daha hızlı.
Ayak Sürtme Davranışı
Sineklerin ön ayaklarını birbirine sürttüğünü neredeyse hepimiz biliriz. Ancak işin gerçeği şudur ki: sinekler ayaklarını birbirine sürtmez. Aslında sinekler bu davranışları ile birlikte çok daha farklı bir şey yapıyor.
Sinekler ön ayaklarını proboscis denen organlarına sürterler. Bunu ağızdan çıkan bir hortum olarak düşünebiliriz. Sinekler bu hortumlarını beslenme için kullanırlar.
Sinekler gün içerisinde oradan oraya pek çok farklı yüzey üzerine konar. Bu sırada beslenmek için kullandıkları hortumlarına çeşitli maddeler takılabilir. Polenler bunlara örnek olarak gösterilebilir. Sinekler bu hortumu temizlemek için ayaklarını birbirine sürtüyormuş gibi görünürler.
Sinekler ayaklarından tat alan canlılardır. Hortumlarını da yemekle ilgili olarak kullanmalarından dolayı ayaklarıyla hortumlar arasında bir bağ olduğu düşünülüyor. Bu bağ da böyle bir davranış göstermelerine sebep oluyor olabilir.
Ayaklarını Neden Sürterler?
Sineklerin ağızlarında bulunan hortumları normalde kıvrık bir şekilde toplu halde durur. Gerekli durumlarda hortumlarını çıkararak kullanabilirler.
Sineklerin ayaklarının üzerinde ise kıllar vardır. Sinekler ayaklarını ağızlarına doğru götürdükleri zaman ağızlarındaki hortumu uyarabilmek için bu kıllarını kullanırlar. Böylelikle hortumlarını dışarıya doğru çıkarabilirler.
Sineklerin ayaklarında bulunan bu kıllar oldukça duyarlıdır. Oldukça ufak düzeydeki uyarıcıları dahi algılayabilirler. Bu sayede proboscisi rahatlıkla uyarırlar.
Bu Davranışın Avantajları
Sineklerin ayaklarını birbirine sürtüyormuş gibi görünen bu davranışının farklı avantajları var. Bu davranışın avantajları karşımıza daha çok enerji tasarrufu konusunda çıkıyor.
Sinekler ağızlarındaki bu hortum vasıtasıyla beslenirler. Dolayısıyla bu hortumu çıkardıklarında konmuş oldukları yerde besin bulmaları gerekir. Besinin olmadığı bir yerde besin almaya çalışmak sinekler için ciddi bir enerji kaybıdır.
Sinekler ayaklarını ağızlarına doğru götürerek konmuş oldukları yerlerde besin olup olmadığını rahatlıkla algılayabilirler. Böylelikle hortumlarını gereksiz yere dışarı çıkarmazlar. Bu sayede, gereksiz enerji harcamayıp enerjilerini oldukça verimli şekilde kullanabilme imkanı yakalarlar.
Gözlerine Neden Dokunuyorlar?
Sinekler sadece ağızlarındaki hortuma değil kafalarına da ayaklarını sürter. Sürekli olarak kafalarını temizliyormuş gibi bir davranış sergilerler.
Sineklerin gözlerinde bizimkiler gibi temizleyici işlev gören göz kapakları bulunmaz. Bundan dolayı sineklerin gözü daima açıktır.
Sineklerin gözlerini temizlemelerini sağlayacak bu eksiklikten dolayı kafalarını silme davranışı gösterirler. Sinekler ayaklarını kafalarına sürttüğünde aslında gözlerini temizlerler. Böylelikle gözlerini çok daha iyi şekilde koruyabilirler.
Sinekler Duvarda Nasıl Yürür?
Sineklerin ilgi çeken bir diğer davranışları da duvarda yürüme davranışlarıdır. Duvarda yürüme davranışını her canlı rahatlıkla gösteremez. Ancak sinekler, yerde yürüyormuş gibi duvarda rahatlıkla hareket edebilir. Hatta tavana ters şekilde asılı kalarak dahi durabilirler.
Duvarda yürüyebilmek için canlının iki temel özelliğe sahip olması gerekir. Bunların başında dengeli vücut yapısı gelir. Vücut dengeli olmalıdır ki vücut ağırlığı yayılsın ve daha rahat şekilde duvarda kalabilmek mümkün olsun.
Duvarda yürümek için gerekli olan bir diğer özellik ise duvara yapışmaktır. Burada, sineklerin ayaklarında bulunan kıllar devreye giriyor. Bu kıllar sayesinde sineklerin duvara yapışabilmesi çok daha kolay hale geliyor.
Sineklerin ayaklarında bulunan bu kıllar, yağ ve şekerden oluşan bir çeşit yapışkan madde salgılar. Bu sıvı sayesinde sinekler duvara rahatlıkla yapışabilir. Böylelikle duvarda ve tavanda rahat şekilde durabilirler.
Nasıl Duvara Yapışıp Kalmıyorlar?
Sineklerin ayaklarından salgılanan bu madde onlar için oldukça etkili bir madde. Düşünsenize, bedeninizi duvara yapıştırabilecek kadar güçlü bir madde salgılıyorsunuz. Bu durumda akıllara sineklerin duvara nasıl yapışıp kalmadıkları gibi bir soru gelebilir. Gayet mantıklı bir düşünce.
Aslında sinekler duvara yapışıp kalmamak için çeşitli önlemler alıyor. Çeşitli davranışlar sergileyerek duvara yapışıp kalmanın önüne geçiyorlar.
Sineklerin ayaklarında minik pençeler var. Bunlar, salgılamış oldukları bu sıvı yüzünden duvara yapışıp kalmalarının önüne geçiyor. Bununla birlikte sinekler ayaklarını döndürmek, itmek gibi çeşitli davranışlar sergiliyorlar. Bu davranışlar da sineğin ayaklarını duvardan ayırarak yapışmanın önüne geçiyor.
İnsanlar Sineklerden İlham Alarak Çalışma Geliştiriyor
Sinekler insanların başaramadığı bazı önemli şeyleri yapabiliyorlar. Hayvanların ve diğer canlıların yapabildiği ancak insanların yapamadığı daha pek çok şey var. Böyle durumlarda, bu canlıları izleyerek kendimize bilgiler çıkarıyoruz. Bu bilgilerin ışığında yeni teknolojiler geliştirip kendimizi daha başarılı bir noktaya getiriyoruz.
Sinekler için de benzer bir durum gerçekleşti. Sineklerin duvarda nasıl yürüdüklerine dair araştırmalar gerçekleştirildi. İnsanların da sinekler gibi duvarda yürüyebilmesini sağlayacak teknolojiler geliştirmek üzere çalışmalara başlandı.
Amerika Birleşik Devletlerindeki Case Western Reserve Üniversitesi’nde geliştirilen bir robot var. Bu robot, bir sıvı salgılayarak insanın duvarda yürüyebilmesini mümkün hale getirmeye çalışıyor. Bu robot geliştirilirken sinekler detaylı şekilde incelenip fizyolojik yapısı anlaşılmaya çalışıldı.
Geliştirilen bu robot, sineklerin ayaklarına oldukça benzer özelliklere sahip. Kıllı bir yapıya sahip olan robot, insanı taşıyabilecek yapışkan bir sıvı salgılayabiliyor. Bu robot kullanılırken vücut ağırlığınızı dengeli şekilde dağıtabilmeniz de hedeflenmiş. Böylelikle gelecekte bir sinek gibi dikey yüzeylerde yürüyebilmemiz mümkün hale gelebilir.
Sineklerin En Savunmasız Olduğu An
Özellikle sıcak yaz günlerinde bizi en sinir eden şeylerden biri sineklerdir. Bu durumda sinekleri avlamaya çalışırız. Sinekler hakkında bu kadar bilgi verdikten sonra, onları avlayabilmek için bir numara vermeden de olmazdı.
Sineklerin, sinekliklere karşı en savunmasız olduğu an temizlik yaptıkları andır. Sineklerin ağızlarındaki hortumu ve gözlerini temizlediklerini artık biliyoruz. Tam bu davranışı gösterdikleri sırada onları avlamaya çalışmak en başarılı sonuçları verecektir. Böylelikle yaz günlerini biraz daha rahat geçirebiliriz.
Dünyadaki en zeki canlı konumunda bulunuyoruz. Zihnimizin yapabileceklerinin neredeyse bir sınırı bulunmuyor. Ancak bunları başarabilmek için bilgiye büyük ihtiyaç duyuyoruz. Bizden katlarca küçük ve basit olarak algıladığımız sinekler dahi bizlere verebilecek bir çok fikir ve bilgi ile dolu. Sadece onları inceleyerek dahi çok önemli kabiliyetler elde edebiliriz. Bu yüzden doğadaki tüm canlıların ne kadar mucizevi olduğunun farkında olmak gerek.