Rüya, üzerinde sürekli araştırmaların yapılmaya devam ettiği ve henüz tam anlamıyla bütün sırları çözülememiş, beynimizin gizemli bir oyunudur. Gördüğümüz rüyalar hepimiz için bazen korkutucu bazense mutluluk verici olmuştur.
Belleğimizin uyku esnasında yaşadığı çılgın maceralar olarak tanımlayabileceğimiz rüyaların, belleğin tazeliğini koruması için rastgele harekete geçmesi ve günlük hayatamızda yaşadığımız olaylarla arasında bağlantı kurma çabasının ürünü olduğu tahmin ediliyor.
Bu yazımızda sizler için rüyalar hakkında az bilinen gerçekleri derledik.

1. Rüyalarda Okuyamazsınız ve Saatin Kaç Olduğunu Bilemezsiniz.
Eğer bir rüyanın içinde olup olmadığınızdan emin değilseniz etrafınızda gördüğünüz herhangi bir yazıyı okumayı deneyebilirsiniz. İnsaların oldukça büyük bir bölümüm rüyalarda okuma kabiliyeti olmadığını biliyor muydunuz? Söz konusu durum saatler için de geçerlidir. Eğer rüyamızda, kol saatimize ya da duvarda asılan duran saate bakarsanız, saatin sürekli değiştini ve normal bir şekilde hareket etmediğini görebilirsiniz.

2. Uyku Felci
Yaşanılan bu durumu bazı insanlar kabus olarak tanımlıyor, bazı insalar ise karabasan… Yaşanılan bu durum karşısında, beynimizin gerçek anlamda etkilendiği bilindiğinden dolayı gerçek kabuslar olarak da tanımlayabiliriz.
Genellikle uykuya dalma evresinde, vücudumuzun geçici olarak hareket edememesi şeklinde karakterize edebiliriz.
REM uykusu esnasında yaşanan normal felç ile yakından ilgilidir. Buna göre bu konuda araştırmalar yapan bazı bilim insanları ve fizikçiler, bu durumun uyku döngüsünün “doğal” bir etkisi olduğuna inanır. Uyku felcini bilimsel olarak açıklamamız gerekirse, beynimizin REM durumundan tamamen uyanık duruma geçtiği halde vücudumuzda ve kaslarımızda felcin devam etmesi şeklinde tanımlayabiliriz. Yaşanan bu durum, kişinin bilincinin tamamen açık olmasına rağmen vücudunu hareket ettirememesine neden olur. Ayrıca bu durumu yaşayan kişilerde hipnopompik sanrılar da görülebilmektedir.
Uyku felcinin neden olduğu sanrılar bazen durumun normal bir rüya olarak algılanmasına, bazen de bulunulan ortamda hayali şeyler görülmesine sebep olabilir.

3. REM Uyku Bozukluğu
İnsanlar uykularının REM evresinde vücutları felç durumundadır fakat düşük olasılıklada olsa bazı durumlarda insanlar rüyalarını fiziksel olarak da yaşayabilirler. Bu uyku bozukluğu sorunu, insanların kendilerine zarar vermeleriyle sonuçlanabilmektedir.

4. Uyurgezerler
Uyurgezerlik çok nadir görülen ama oldukça tehlikeli bir uyku hastalığıdır. Uyurgezerlik, REM uyku bozukluklarının en tepe noktasıdır ve uyurgezerler rüyalarını sadece gerçekleştirmekle kalmaz, gerçek maceralara atılırlar.
Bilinci yerindeyken, sanat eğiliminin farkında olmayan bir hemşire, uyurgezer haldeyken, sonradan hatırlayamadığı inanılmaz tablolar çizmekteydi.
Bir uyurgezerin tam olarak 35 kilometre uyuyarak araba sürdüğünü duymuş muydunuz?

Başka bir uyurgezer ise uykusu esnasında kendisini bir binanın üçüncü katındaki penceresinden aşağı atmış ve şans eseri hayatta kalmıştır.
5. Artan Beyin Aktivitesi
Uyku insalar tarafından genellikle huzur, sakinlik ve dinlenmeyle ilişkilendirilir fakat beynimizin uyku halindeyken, gün içinde uyanık olduğumuz zamanlardan daha aktif durumda olduğunu biliyor muydunuz?

6. Hayvanlar da Rüya Görür
Hayvan arkadaşlarımız da bizler gibi rüya görebilmektedirler. Uyurken bir kedi ya da köpeği izlediğimizde patilerini koşuyormuş gibi hareket ettirdiklerini görebilir, korkuyla uykudan sıçradıklarını veya sesler çıkardıklarını duyabiliriz.

7. Görme Engelli Kişiler de Rüya Görür
Görme yetisi olmayan ya da görme yetisini kaybetmiş kişilerin de rüyaları da oldukça yoğun ve ilginçtir. Hatta bu kişilerin rüyaları, görme duyusunun yanısıra diğer duyuları da içerebilmektedir. Görme yetisini sonradan kaybeden kişiler, rüyalarında görüntüler görebilir fakat doğuştan görme yetisi olmayan insanlar bu şekilde rüyalar göremez. Bu kişiler rüyalarında koku, ses ve dokunma gibi duyuları hissederler.

8. Rüyada Sadece Daha Önce Gördüğümüz Yüzleri Görürüz
İnsanların görmüş olduğu rüyalarda, sadece daha önce gerçek hayatında gördüğü yüzleri görebildiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dikkat etmenizde fayda var! Yolda yürürken gözünüzün ucuyla gördüğünüz korkunç görünümlü biri bir sonraki kabusunuzun içinde olabilir.

9. Gecede Birden Fazla Rüya Görürüz
İnsanlar bir gecede ortalama dört ila yedi arasında farklı rüya görebilirler. Görmüş olduğunuz rüya sayısı insanların REM döngülerine bağlı olarak değişebilmektedir. Rüyaları sadece uykunun REM evresinde görebiliriz. Rüya gördüğümüz sürelerin toplamı bir gecede ortalama bir ila iki saat arasında değişebilmektedir.

10. Herkes Renkli Rüya Görmez
İnsanların yüzde 12 ’si rüyalarını renkli olarak değil siyah beyaz olarak görmektedir. Yapılan araştırmaların sonucuna göre 1915 ile 1950 yılları arasında insanların büyük bölümü siyah beyaz rüya görmekteydi. Bu durum 1960’lı yıllardan sonra değişmeye başladı. Araştırmacılar bu durumun nedenini siyah beyaz film ve televizyonlardan renklilere geçmemiz olduğu yönünde fikir beyan ediyorlar.