Girişimleri Başarısızlığa Sürükleyen Hatalar – Kulağa biraz riskli geldiğinden dolayı fazla kişi cesaret edemese de, bizim ülkemizde oldukça geniş bir girişimcilik ekosistemi mevcut. Bu ekosistem içinde yer almak isteyen girişimci kişilerin eski başarısızlıklardan ders çıkararak kaçınmaları gereken hataları derledik. Bu yazımızda belli araştırmaların ortaya koyduğu ve uzmanların gözlemlediği başarısızlık sebeplerine hep birlikte bakalım. İşte girişimleri başarısızlığa sürükleyen hatalar…
1) Ürününe Aşık Olan Girişimci
Herkes kendi projesine inanmalıdır zaten aksi durumda bu girişime adım atmak için bir nedeni olmaz. Kendi projesine inanmayan bir girişimcinin zaten başarılı olması da asla beklenemez. Ancak bir girişimcinin ürününe veya hizmetine duyduğu aşırı güveni bu ürün veya hizmetin eksik yanlarını görmesinin önüne geçer. Ürününüze duyduğunuz bu güven, eğer ürünün mükemmel olduğuna dair gizli bir kibire dönüşürse gözünüzün önündeki tehditleri göremez hale gelebilirsiniz. Fortune’un yaptığı bir araştırmaya göre birçok başarısız girişimin temel nedeni insanların o ürüne veya hizmete ihtiyaç duymayışı olarak belirlenmiş.
2) İleri Görüşlü Olamamak
İş dünyasında bir girişime atılan adım her zaman riskli bir adım olmuştur. Bu risk her zaman ürünün talep görmeyeceği yönünde düşünülse de, ürünün çok fazla sevilmesi de bir risk faktörüdür. Müşterinin sevdiği ürünlerin üretim ve tedarik planlamasının yanlış yapılması veya yetersiz olması, alınan yatırımın yetersiz oluşu gibi faktörler girişimi kaosa sürükleyerek başarısız kılabilir.
3) Müşteriyle Bağ Kurmamak
Geçmiş dönemdeki başarısız girişimleri incelendiğimizde görüyoruz ki, oldukça kaliteli ve güzel ürünlerin piyasada tutunamamasının ana sebebi markanın “Bu ürün kendini satar” görüşünü benimsemesidir. Bu görüşü benimseyen markalar genelde müşteriyle bağ kurma çabası içine girmezler. Kalite, başarıda her zaman önemli bir faktör olarak karşımıza çıksa da müşteri bağlarını ve pazarlama stratejilerini ciddiye almayan girişimlerin geçmişte pek de başarılı olamamış olduklarını görüyoruz.
4) İhmalkar Davranmak
Sektörde kendini kanıtlamak adına atılan adımlarla gelen ufak hatalar yeni bir girişim için bile oldukça büyük başarısızlıklara neden olabilir. Ayrıntılara önem vermek ve günü kurtarmak adına gelir geçer işlerden uzak durup istikrarlı bir çizgi çizmek yeni bir girişim için oldukça önemlidir. Ürün kalitesine önemsemeyen, yanlış pazara açılmaya çalışan ya da hukuki mevzuatları bilmeyip, yükümlülükleri ihmal eden girişimlerin başına sonradan büyük sorunlar açılabilir.
5) İş-Özel Hayat Dengesini Kuramamak
Sadece girişiminizde değil, hayatınızın tamamında iş hayatınız ve özel hayatınız arasındaki dengeyi kurabilmek oldukça büyük bir öneme sahip. Bu dengeyi kuramadan işe başlayan girişimlerde zamanla odaklanma problemleri yaşanması kaçınılmaz oluyor. Dengesiz ve ağır iş yükünün altında ezilen çalışanlar, zamanla işe olan başlangıçtaki heves ve tutkularını yitirerek verimsiz bir çalışma ortamında kendilerini bulabiliyor.
“Her girişimci başarısızlığı tadacaktır!”
Emin Hitay