Çığır Açan Fikirler Tesadüf Müdür? – İnsanlık tarihi boyunca tesadüf sonucu akla gelen fikirlerin bize çok sayıda yeni kapılar açtığını iyi biliyoruz. Fakat bu fikirlerin gelişmesinde sadece şans faktörünün rol oynadığını söylersek bence hata yapmış oluruz. Sonuçta hamama giden binlerce insan arasında “suya batırılan bir nesnenin hacminin, yapısal biçimi fark etmeksizin, taşırdığı suyun hacmi ile belirlenebileceğini” keşfeden sadece Arşimet olmuştur öyle değil mi? Öyleyse biz de bu fikirleri nasıl daha kolay bir şekilde yakalayabiliriz?
Çözüm değil sorun belirleyin.
İnsanların mevcut düzende ihtiyaç duyduğu fakat bu ihtiyaca yönelik bir çözümün geliştirilmeye başlanmadığı sorunlar bulun. Çözümden önce çözmeye değer problemlere yönelmek atacağımız ilk adım olmalıdır.
Bu konuya iTunes örneğini verebiliriz. İnsanların bir sanatçının sevdiği bir iki şarkısı için tüm albümünü satın almak zorunda kalıyorlardı. Apple bu soruna odaklanarak, onlara beğendikleri şarkıları albümden ayrı bir şekilde satın alma imkanı sunmuş oldu.
Cahil rolü oynayın.
Bir insanın her şeyi bildiğini düşünmesi onun gelişimini yavaşlatan hatta tamamen durdurabilen yanlış bir olgudur. Sokrates’in de dediği gibi “Bildiğim Bir Şey Var O da Hiçbir Şey Bilmediğimdir“. Bilgi birikiminiz arttıkça aslında ne kadar az şey bildiğinizin daha çok farkına varırsınız. Bu nedenle her an öğrenmeye açık olmalısınız. Güçlü bir gözlem yeteneği güçlü fikirleri beraberinde getirir.
Şirket İçi Konumunuzun Size Ket Vurmasın
Yaratıcı fikirler yaşa, mevkiye ya da bir kurala bağlı olarak ortaya çıkmazlar. Bu nedenle hayattaki mevcut konumumuzun ya da şirket içindeki pozisyonumuzun seviyesini kendimize karşı bir kısıt olarak kullanırsak kendi yaratıcılığımızın önüne engelleri bizzat biz koymuş oluruz. Pixar’ın kurucusu Ed Catmull, bir toplantı masasının dikdörtgen olması ve üzerlerinde oturma kartları bulunmasının insanların fikir beyanında bulunmasına engel olduğu görüşündedir. Toplantı masalarını kare olarak değiştirip, birbirine eşit mesafede oturduğu masalarda insanların fikirlerini daha rahat dile getirdiklerini fark etmiştir.
İmkansız Hayallerinize İmkan Yaratın
Bir fikri bulmak ne kadar önemliyse, o fikri pratikte nasıl hayata geçireceğimiz de o denli önemlidir. Fikirlerimizin hayata geçmesinin önündeki engelleri aşabileceğimize inanmamakçoğu zaman o fikirlerin doğmasına da engel oluyor.
Kendinize Karşıt Bir İç Ses Yaratın
Seviyeli ve objektif eleştiriler bizi hayatın her alanında geliştirmeye yardımcı olur. Bir fikrin de gelişimini sağlayacak etken, o fikre getirilen eleştirilerdir. İçinizde muhalif bir ses daha oluşturun ve bu sesin fikrinizdeki eksik noktaları dile getirmesine izin verin. Bu eleştirileri yaparken fikrinize ya da kendinize sert davranmak yerine kendinize karşı dürüst bir yaklaşım sergilemeniz daha olumlu olacaktır. Bu şekilde fikirlerinizi geliştirebileceğiniz kısımları daha net görüp fikrinizi bir üst çıtaya taşıyabilirsiniz.
Tabuları Yıkmaktan Korkmayın
En yaratıcı fikirlere ulaşabilmek için bazen alışagelmiş kuralları tamamen yıkmak gerekir. Bu şekilde yeni okyanuslara yelken açabilirsiniz. Zamanı geldiğinde tabuları yıkmazsanız bir kısır döngü içine hapsolur ve gelişiminizi durdurursunuz. Çığır açan fikirler için genel yargıların dışına çıkmalısınız.
Hyundai bir dönem herkesin herkesin benimsediği klasik bir pazarlama stratejisini bir kenara bırakarak rakiplerinin asla cesaret edemeyeceği bir pazarlama stratejisi geliştirdi. Sıfır bir Hyundai araç aldığınızda ve gelecek yıl gelirinizi kaybettiğiniz bir senaryoda aracınızı geri iade etme seçeneği sundu. Bu strateji sayesinde bu ürünle ilgilenmeyen insanların bile ilgisini çekmeyi başardı. Hyundai, bir müşterisinin iflas edip borcunu ödeyememesindense bu arabayı geri almanın daha iyi bir seçenek olduğu görüşünü benimsedi.
Toparlamak gerekirse “Çığır Açan Fikirler Tesadüf Müdür?”; bir fikir her zaman karşımıza tesadüfi bir şekilde çıkmayabilir. Bazen bizim onun peşinden gitmemiz gerekir.